Lunch och Middag


CURRYFIERAD BLOMKÅL 2 portion 
ca 1/4 blomkålshuvud
1 msk talg
1 msk ghee. 
1/2 msk riven ingefära eller 1 tsk torkad krydda
1/2 msk riven gurkmeja eller 1 tsk torkad krydda
1/2 tsk salt
1msk Coconut aminos @reneevoltaire

Skär blomkålen i mindre bitar, smält fettet u stekpannan. Lägg i blomkål och kryddorna. Blanda runt! Låt gå under lock i ca tio minuter. Häll på Coconut Aminos, blanda och låt gå i nån minut. Jättegott! 

LJUMMEN LAXSALLAD MED AVOKADo tar du bort dijonsenapen så är den AIP

Så himla gott
4 ca 500 g benfria laxfiléer 
2 ,5 msk dijonsenap
1,5 msk olivolja
3 msk hackad dill
1 tsk salt gärna havssalt i flingor
nymald svartpeppar
1/2 isbergssalladshuvud
300 g babyspenat
3 tomater
2-3 dm gurka
2 avokado 
Citron eller lime
Sätt ugnen på 200*. Lägg laxen, med köttsidan upp, om den har skinnet kvar, i ett ugnsfast fat. Blanda ihop dijonsenap, olja, dill, salt och peppar. Bred blandningen på köttsidan på laxen. Sätt in i ugnen i 10 min. 
Gör under tiden salladen, skär sallad och spenat i mindre bitar. Skär även tomat och gurka i lagom bitar. Salta och peppra. Dela avokadon och skeda ur. Och lägg på toppen. Pressa citron eller lime på. Tag bort ev skinn på laxen och skär den ljummen, i lagom bitar och lägg på salladen. 
Blanda runt, några dillvippor på. 
Servera med extra citron och kanske något AIP-bröd eller kex. Jag tog mina goda knapriga AIP-kex, mycket smaskigt.

 

KYCKLINGFÄRSBIFFAR MED MANGOSALSA OCH GRÖNSAKER, 
Kycklingfärsbiffar
0,5 st gul lök
2 st vitlöksklyfta
500 gram kycklingfärs
2 krm chiliflakes, är inte AIP
0,5 kruka färsk koriander
0,5 st lime, skal och saft
2 tsk japansk soja tex Renée Voltaires Coconut aminos som är AIP
3 krm svartpeppar, malen
1 tsk salt
1 msk olivolja
Mangosalsa
225 gram fryst mango, tinad
0,5 st lime, skal och saft
2 krm chiliflakes, är inte AIP
1 krm salt, efter smak
Tillbehör
Jag tog en grönsaksröra med morötter, squash och lite annat till. Plus:
75 gram gröna bönor, paleo
0,5 st gurka
0,5 msk sesamolja, paleo
1 krm salt, efter smak
0,5 kruka(or) färsk koriander
Kycklingfärsbiffar:
1. Skala och finhacka lök och vitlök.
2. Blanda med färsen i en bunke och tillsätt chiliflakes, finhackad koriander, skal- och limesaft från en 1/2 lime, soja, peppar och salt. Blanda om ordentligt och forma 8 biffar.
3. Hetta upp en stekpanna med olja och stek färsbiffarna på medelhög värme på båda sidor ca 5-7 min.
Mangosalsa:
1. Lägg den tinade mangon i en bunke. Riv i limeskal och pressa i saft från en 1/2 lime.
2. Mixa ihop till en slät sås med hjälp av en stavmixer. Krydda med chiliflakes och en nypa salt.
Tillbehör:
1. Koka de gröna bönorna. Dela gurkan på längden och gröp ur det vattniga med en sked.
3. Skär gurkan i smala strimlor. Blanda med bönorna, sesamoljan och en nypa salt.
4. Lägg upp på ett fat tillsammans med kycklingbiffarna. Skölj och grovhacka koriander och strö över. Servera mangosalsan till.
 
Mina Paleo köttbullar 
800 g nötfärs
1 stor gul lök
1 dl rostat kassavamjöl
2,5 dl vatten
2 ägg, skippa äggen vid AIP, gör 2 gelatinägg istället
Salt och peppar 
Finhacka löken och stek i extra mild olivolja eller ghee tills den fått LITE färg och är mjuk. Låt den svalna.
Blanda kassavamjöl med vattnet och låt stå och svälla i ca 5 min. Blanda nötfärsen med det svällda kassavamjölet, äggen, den avsvalnade löken, salt och peppar. Blanda väl till en jämn smet.
Trilla köttbullar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Jag fick 62 st. Grädda i 225 grader ugn tills köttbullarna fått fin färg, ca 8 minuter. Vänd på dem och stek i ca 8 min till, kolla så de får fin färg. Använd gärna både varmlufts- och grillfunktionen om det går, annars bara varmluft.
 
Fläskpannkaka Paleo (AIP om du gör gelatinägg)
lite ghee eller kokosolja
1 pkt bacon (eller fläsk)
1 banan
4 ägg
1 dl kokosmjölk
1/2 dl jordmandelmjöl
Sätt ugnen på 175*, smält fettet och häll i en ugnsfast form. Strimla baconen, och lägg i. In i ugnen tills de blir stekta.
Gör under tiden smeten. Mosa bananen och vispa i äggen. Blanda mjölk och mjöl och vispa i. Häll över baconen, när de är klara. In i ugnen mellan 20-25 min, tills den får färg. Servera med AIP-lingonsylt,
 
Jag brukar göra flera av varje när jag gör någon middagsmat. Tex två paket med kycklingklubbor, många fläskkotletter, eller torsk- eller laxfilleer. Gör många halverade sötpoatisar och fryser in. Sötpotatyis går att frysa, till skillnad från vanlig potatis.
 
 

Benbuljong

3 hönor á ca 800 g, jag har lyckats få tag på fryst höna på Willys

Får ni inte tag i hönor, så spara skrov och ben från de middagar ni äter. Eller koka kycklingar, men då ska de inte koka lika länge, 50-60 minuter. Sen kan du med fördel använda köttet i din kycklingsoppa.

3 liter vatten

Saften av en citron

3 msk äppelcidervinäger

Svartpeppar

Några lagerblad

Lägg i hönorna och koka upp, skumma eventuellt om det behövs. Lägg sedan i resten av ingredienserna. Låt sjuda i två timmar. Tag då upp hönorna, och ta av allt kött, det använder du i din kycklingsoppa. Lägg tillbaka skrov, allt ben, brosk och skinn. Med andra ord allt som inte är ätbart. Låt detta sjuda minst fyra timmar till. Häll av buljongen genom ett durkslag och låt den svalna. Jag fryser in i 2,5 dl formar, sen kan man bara plocka ut om man vill använda till gryta, soppa eller bara ta en kopp ljuvligt, välgörande buljong.

 

 

Ghee är ett klarnat smör där mjölkproteinerna skummas bort och har befriats från bottensats o skum, det har längre hållbarhet än vanligt smör och tål höga stektemperaturer. Förvaras helst i kyl.

 

Ghee i vanlig kastrull se bild i bildgalleriet

Lägg smöret i en kastrull och smält på låg värme. Låt smöret sjuda tills det bildar skum på ytan. När skummet blivit gyllenbrunt, ta bort det med en sked. På botten ska nu mjölkproteinet ligga. Låt det svalna under några minuter. Sleva upp din ghee med en soppslev och var försiktig så inte bottensatsen följer med.
Nu är det färdigt, låt din ghee svalna.

 

Ghee i en slowcooker, se bild i bildgalleriet

Lägg smöret i din slowcooker Sätt värmen till låg och tiden ungefär 4 timmar. Jag har läst om längre tider, men i min crockpot tog det bara 4 timmar. Nu har det bildats fast flytande skum på ytan, plocka bort skummet med en sked. Till botten har mjölkproteinet sjunkit. Häll av den klara vätskan med en soppslev.
Nu är Gheen färdig, låt den svalna.

UGNSGRILLADE KYCKLINGKLUBBOR AIP

Jag gör alltid typ två paket med kycklingklubbor, tar en till middag och fryser in resten när de svalnat. Toppen att ta fram om du är extra dålig nån dag, eller om du har bråttom. Här är mitt recept på goda kycklingklubbor, med härligt krispigt skinn. Mums!

225* 40-45 min, du vet naturligtvis hur viktigt det är att kycklingen är genomstekt, och att du rengör allt som kommit i kontakt med den mycket noga. Jag går tom så långt att jag har tunna gummihandskar på mig. Det är pga min sjukdom Morbus Addison.

2 paket kycklingklubbor

25 g ghee eller kokosolja eller ev olivolja

2 msk mrs cheng mushroomsoja, den är AIP

Salt och peppar

Sätt ugnen på 225* Lägg de helt tinade kycklingklubborna på galler med långpannan under. Smält försiktigt fettet, så det inte blir för rinnande, det är lättare att pensla på då. Blanda i mrs chengs soja, salt och peppar. Pensla det överallt på kycklingen, lägg med skinnsidan upp. Sätt in allt i mitten av ugnen, låt gå i 40-45 min, det står 35 min på Kronfågels sida, så testa gärna det. Jag är livrädd för att bli sjuk så jag tar det säkra före det osäkra.  Pensla gärna en gång till i mitten av tiden. Kolla genom att sticka en sticka i det tjockaste stället, närmast benet, om vätskan är klar när den kommer ut. Ät upp en till middag kanske, och styckfrys resten, så är det bara att ta ut en sedan. Om du är för dålig för att orka göra middag eller om du har bråttom.