MINA PALEO- OCH KETO-OSTAR

Mina ostar är skivbara, de smälter i ugn osv. Jag har gjort varma smörgåsar, ostsås, haft på gratänger, rivit den och då kunnat frysa och ta fram när jag behöver.
 
PALEOOST, min första
4 dl vatten
1 dl hårt packad riven morot
3 msk gelatin
2,5 dl solrosfrön
0,5 dl bjäst
3 msk äppelcidervinäger
salt
kryddor
Koka upp vatten och morot. Låt sjuda i 10 minuter.
Rör ner gelatin och koka upp igen under omrörning, låt sjuda ytterligare 10 minuter.
Under tiden mixa solrosfrön med bjäst och övriga torra ingredienser som valfria kryddor. Jag hade i de här: torkad chili och salt.
Häll sen ner gelatin- & morotskoket tillsammans med vinäger i mixern och mixa ihop till en jämn smet. Kan behöva stanna och röra om mellanåt.
Häll över i en form, och ställ i kylskåp ca 3 timmar – helst längre.
 

PALEOOST, min andra och lite bättre

4 dl mandelmjölk går bra med hemmagjord

1/2 dl potatismjöl 

3 msk gelatinpulver, gärna @Nyttotekets

0,5 msk citronsaft

4 msk näringsjäst

1 tsk salt

2 krm chiliflingor, gärna gochugari

1 dl kokosolja 

Så här gör du:

Tag 2 dl av mandelmjölken (se nedan hur man gör mandelmjölk)  i en tjockbottnad kastrull. Sätt på svag värme och tillsätt gelatinpulvret, koka upp under omrörning, och sjud och rör om några minuter tills allt är helt upplöst. När gelatin är upplöst i grytan ska mjölken ha tjocknat lite. Smält under tiden kokosoljan. 

 

Häll andra halvan av nötmjölken i en blender och tillsätt potatismjöl, citronsaft, näringsjäst, salt och chilipulver eller Anna krydda. Mixa lite snabbt. Tillsätt den smälta kokosoljan i blendern, när gelatinet har smält. Mixa blandningen så den blir ordentligt blandad. Häll genast blandningen i grytan med gelatinet och mjölken. 

 

Öka värmen lite och fortsätt röra om hela tiden. Rör tills osten tjocknat och blivit seg (ca. 5-7 minuter). Lägg gladpack i en liten form som rymmer ca 4 dl, eller olja in den. Häll osten i formen och låt svalna. Ställ in i kyl när den svalnat lite. Låt stå helst tills nästa dag. Osten går att smälta och går bra att frysa och riva. Passar på Pizza, i ostsås, som gratängost eller på varma mackor.

 

Mandelmjölk: Till detta recept kan du ta: 1 dl skållad mandel + 4 dl vatten. Ev låter du de skållade mandlarna ligga i vattnet en stund innan. Mixa rejält i blender och sila sedan bort nötresterna i en silduk. Pressa ur all vätska och fyll på mjölken med lite vatten om du inte har exakt 4 dl som receptet kräver.

 
KETOOST
4 dl äggmjölk (se i nedan hur du gör)
1/2 tsk husk
4 msk gelatinpulver, @Nyttotekets
0,5 msk citronsaft
4 msk näringsjäst Bjäst
1 tsk salt
2 krm chiliflingor eller annan krydda
1 dl kokosolja
Så här gör du:
Tag 2 dl av äggmjölken en tjockbottnad kastrull. Sätt på svag värme och tillsätt gelatinpulvret, koka upp under omrörning, och sjud och rör om några minuter tills allt är helt upplöst. När gelatin är upplöst i grytan ska mjölken ha tjocknat lite. Smält under tiden kokosoljan.

Häll andra halvan av äggmjölken i en blender och tillsätt citronsaft, näringsjäst, salt, chilipulver eller annan krydda och husk. Mixa lite snabbt. Tillsätt den smälta kokosoljan i blendern, när gelatinet har smält. Mixa blandningen så den blir ordentligt blandad. Häll genast blandningen i grytan med gelatinet och mjölken.

Öka värmen lite och fortsätt röra om hela tiden. Rör tills osten tjocknat och blivit seg (ca. 5-7 minuter). Lägg gladpack i en liten form som rymmer ca 4 dl, eller olja in den. Häll osten i formen och låt svalna. Ställ in i kyl när den svalnat. Låt stå helst tills nästa dag. Osten går att smälta och går bra att frysa och riva. Passar på Pizza, i ostsås, som gratängost eller på varma mackor.
 
ÄGGMJÖLK
2 ägg
100 g ghee eller smör
6 dl vatten
Lägg ägg och ghee i en hög skål (det skvätter), mixa så det blandas. Koka under tiden upp vattnet, när det kokat häll i skålen med ghee och ägg, under tiden du mixar. Låt mixerstaven gå tills allt är bra blandat, och det liknar mjölk. Låt svalna och ställ in kylen. Änvänds som vanlig mjölk.
ÄGGMJÖLK
2 ägg
100 g ghee eller smör
6 dl vatten
Lägg ägg och ghee i en hög skål (det skvätter), mixa så det blandas. Koka under tiden upp vattnet, när det kokat häll i skålen med ghee och ägg, under tiden du mixar. Låt mixerstaven gå tills allt är bra blandat, och det liknar mjölk. Låt svalna och ställ in kylen. Änvänds som vanlig mjölk.