Paleogodis

LAKRITSGODIS smakar som Kick eller Käck som den hette förut

1 dl mandelsmör, jag tog köpt
6 st dadlar
2 tsk carobpulver eller kakao
1 tsk kaffe
1 krm salt
Lakritspulver
Kärna ur dadlarna, lägg allt utom lakritspulvret i en bunke och mixa med stavmixern, eller vad du använder. Till en slät pure. Rulla lagom stora bollar. De rullar du sedan i lakritspulver.
Förvara sedan i burk i kylskåpet.

 

PALEO LAKRITSGODIS
4,5 Garants rödbets-, äpple- och citronjuice, eller rödbetsjuice plus lite pressad citronjuice
6 msk honung
9 msk gelatin, från @nyttoteket
3 msk lakritspulver
Häll juice och honung i en kastrull. Värm försiktigt upp så honungen smälter. Låt det sjuda, vispa ner gelatinet, genom att strö det över ytan och vispa ordentligt. Låt det sjuda under vispning ca 6 minuter. Häll sedan i silikonform eller annan form. Låt svalna och ställ sedan in i kylen i nån timma. Tag ur silikonformen eller skär upp i den andra formen. Förvara dem inte för varmt, då smälter de. Så kylen är bra.
Ps Det känns en svag rödbetssmak, gillar du inte den så ta en annan juice, eller öka på lakritspulvret 1 msk. Ds

Blåbärsgelegodis mycket gott

3 dl pressad citron- eller apelsinsaft

4,5 dl blåbär frysta eller färska

4 msk Gelatinpulver

Lägg citronsaft och blåbär i en tung kastrull och värm på medelvärme .

Rör om blåbär, och värm tills blåbären går lite sönder..

Placera citronsaft och blåbär i en sil, över en skål, och ta en sked och dra fram och tillbaka så att det blir en slät puré som kommer ut på andra sidan. Eller så kan man köra den i matberedaren eller med en blender.

 

Lägg purén i en liten kastrull. Strö över 4 msk Gelatin, och vispa tills den är slät. Häll blandningen i godis formar, eller en form, in i kylskåp under 30 minuter till en timme.

 

CITRON OCH HALLONGODIS ca: 24 gelegodis

1,7 dl citronsaft

2,25 dl frysta hallon

3 msk honung

4 msk gelatinpulver (gärna Great lakes)

Lägg citronsaft och hallon i en mixer och mixa på snabba varvtal tills det är helt blandat. Häll i en kastrull.

Tillsätt honung och gelatin och vispa ihop. Du kommer att ha en tjock pasta. Sänk värmen på låg, och fortsätt att vispa blandningen i 5-10 minuter, tills det blir tunn och allt är väl blandat. Tag av värmen.

Häll i silikonformar eller en liten ugnsform. Ställ i kylskåp i minst en timme så att den blir fast.

Om du har använt en liten ugnsform som en behållare, skär i lagom stora fyrkanter. Annars ta bort gelegodisarna från sina formar och njut!

 

GELEGODIS MED INGEFÄRA

3 morötter
3 apelsiner
2 äpplen
Ca 3 cm ingefära, smaka dig fram så det inte blir för starkt
(Eller 4,5 dl råjuice från flaska)
6 msk honung
9 msk gelatin (gärna Great lakes, men det går naturligtvis bra med vilken som helst)
Häll juice och honung i en kastrull. Värm försiktigt upp så honungen smälter. Låt det sjuda, vispa ner gelatinet, genom att strö det över ytan och vispa ordentligt. Låt det sjud under vispning ca 6 minuter. Häll sedan i silikonform eller annan form. Låt svalna och ställ sedan in i kylen i nån timma. Tag ur silikonformen eller skär upp i den andra formen. Förvara dem inte för varmt, då smälter de. Så kylen är bra. 

 
Chokladglass  2 port Bild finns i bildgalleriet
2 bananer skivas, och läggs in i frysen. Tips! Gör ett platt paket och lägg dem inte i en klump. Det blir svårare att mixa sen. 
När de är ordentligt frysta, dela dem och lägg i matberedaren, häll i 1 dl kokosmjölk, 1-2 msk kakao, 1 tsk vaniljpulver och ev 1 msk lönnsirap. (på bilden syns kokossocker, men det blev inte så bra. Bytte till lönnsirap som var mycket godare.)
Kör maskinen tills glassen är krämig. 
 

Chokladmousse bild finns i bildgalleriet

2 avokado
1 skvätt vatten
1/2 dl carobpulver
lönnsirap efter smak
Mixa ihop och njut sen din nyttiga chokladmousse   Ska egentligen vara kakaopulver, men det blev så bittert. Carobpulver är nyttigare och smakar lite åt smörkolahållet. 

 
Bärglass med banan bild finns i bildgalleriet

Skiva 2 bananer och frys in, gör ett platt paket.  Det är lättare att mixa sen. När de är ordentligt frysta, dela dem och lägg i mixern. Tag i god tid ut lite frysta bär, så de hinner tina. Blåbär och hallon är godast tycker jag. Sen mixas bären ihop med de frysta skivade banerna till krämig konsistens. Det som inte äts upp sätts in i frysen. Tas ut ½ timma innan du skall äta den.

Mumsbollar aip, något gott till kaffet

1-2 bananer, mina var små så jag tog 2. 

0,75 dl kokospuré 

2 msk carobpulver. 

Mosas ihop, och rullas bollar som doppas i kokosflingor. De blir lite lösa, så förvaras med fördel i kylen.