SÅSER, RÖROR MM

 

PALEOMAJONÄS
2 äggulor
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
Lite salt
2 dl Zeta extra mild olivolja
Låt alla ingredienser bli rumstempererade. Sätt ner mixerstaven i botten på en smal mixerskål, kör några sekunder och för den sedan upp och ner några gånger tills den gått ihop.
Lägg upp i glasburk, eller vad ni nu tar

 

BEARNAISESMÖR (ghee) Paleo pga äggulorna
1 schalottenlök 
1 msk ghee
1 msk äppelcidervinäger 
200 g ghee
2 äggulor
2 tsk finhackad dragon
1/2 tsk salt
1 krm peppar (om man vill)
Skala och finhacka löken, fräs den i 1 msk ghee, häll i äppelcidervinägern, och låt svalna. 
Vispa 200 g ghee fluffigt, tillsätt äggulorna. Blanda ner löken, dragon, salt och ev peppar. Vispa ihop, och lägg in i kylen. 


AVOKADOGHEE/SMÖR, paleo
3 avokado
1/2 pressad citron ev mindre
6 msk ghee/smör eller (hemmagjort) Bregott, som jag hade i idag.
1/2 tsk salt
Kör allt i matberedare/mixer, tills allt är som puré. In i kylen, den behåller den vackra gröna färg tack vare citronsaften. 

 

BENBULJONG ljuvlig att dricka som den är, men även toppen att använda i grytor. Gör underverk för en gryta eller soppa.

3 hönor á ca 800 g, jag har lyckats få tag på fryst höna på Willys

Får ni inte tag i hönor, så spara skrov och ben från de middagar ni äter. Eller koka kycklingar, men då ska de inte koka lika länge, 50-60 minuter. Sen kan du med fördel använda köttet i din kycklingsoppa.

3 liter vatten

Saften av en citron

3 msk äppelcidervinäger

Svartpeppar

Några lagerblad

Lägg i hönorna och koka upp, skumma eventuellt om det behövs. Lägg sedan i resten av ingredienserna. Låt sjuda i två timmar. Tag då upp hönorna, och ta av allt kött, det använder du i din kycklingsoppa. Lägg tillbaka skrov, allt ben, brosk och skinn. Med andra ord allt som inte är ätbart. Låt detta sjuda minst fyra timmar till. Häll av buljongen genom ett durkslag och låt den svalna. Jag fryser in i 2,5 dl formar, sen kan man bara plocka ut om man vill använda till gryta, soppa eller bara ta en kopp ljuvligt, välgörande buljong.