Bröd, mjukt bröd , kex och knäcke


Levainbröd ljust med vildjäst 250/220˚C

VILDJÄST

Dag 1
125 g torkade aprikoser eller russin  Obs! osvavlade (obs viktigt, annars funkar det inte)
50 g honung
25 g socker 
250 g ljummet vatten

Blanda alltsammans i en burk, gärna en glasburk så att man ser vad som händer. Ställ burken så varmt som möjligt, framför elementet kanske. Sätt inte på ett alltför tättslutande lock, då kan det sluta illa, utan nöj dig med ett lock som sitter lite löst alternativt lite plastfolie.

Dag 2 - 5
Skaka burken försiktigt morgon och kvälll. Exakt hur många dagar det tar innan den är klar kan nog variera. Min blev klar efter 5 dagar. När den är klar ser man bubblor stiga uppåt när man rör lite på burken, och det är lite skum ovanpå. 

Sila bort frukten, det är vätskan man vill åt.

Kan sparas i kylskåp i upp till två månader.

LEVAINBRÖD m vildjäst Paleo 

Steg 1

125 g vildjäst - se ovan

80 g potatismjöl

80 g cassavamjöl

Steg 2

hela degen från steg 1

100 g vatten - kallt

50 g cassavamjöl 

50 g potatismjöl

0.5 msk psylliumfröskal

Steg 3

hela degen från steg 1 + 2

500 g vatten - kallt

200 g cassavamjöl

150 g potatismjöl 

2 msk psylliumfröskal

drygt 1 tsk salt 

Sätt på 250* ugn, (du sänker till 220* efter 10 min) 

Steg 1: Blanda vildjäst, potatis- och cassavamjöl i en bunke. Arbeta degen i 5 min i degblandare eller assistent. Låt degen vila i en bunke täckt med plast i cirka 4 tim.

Steg 2: Blanda samman degen från steg 1 med ingredienserna i steg 2. Arbeta degen i 5 min med hjälp av degblandare med vinge eller med elvisp. Låt degen återigen vila i en bunke täckt med plast i cirka 4 tim.

Steg 3: Blanda samman degen från steg 2 med ingredienser i steg 3. Arbeta degen i 5 min med hjälp av degblandare med vinge eller med elvisp. Låt degen vila i en bunke täckt med plast i cirka 10 tim. Sätt ugnen på 275°. Forma degen till ett bröd. Grädda 10 minuter; sänk till 220° och grädda ca 20-30 min till. Eller använd termometer och stanna vid 96-98*.

Du kan Knacka under brödet, om det låter ihåligt brukar det vara klart. Låt det svalna innan du skär upp det.


LEVAINBRÖD MED VILDJÄST  Bröd 275/225 Knäcke, polarbröd 250* Frallor 225*

 

Mitt bästa bröd. Men då har jag återintroducerat bovete. Jag har inte testat med något annat mjöl. Kanske det går med kassava vet inte.

 

Vildjästen tar fem dagar på sig att bli klar. Men sen så gör du ny då och då, så du alltid har hemma i kylen. Den håller två månader i kylen.

Det går att göra en limpa, polarbröd, frallor eller knäckebröd av denna deg. Så stort användningsområde.

 

Steg 1

125 g vildjäst - se ovan

80 g potatismjöl är AIP

80 g bovetemjöl

Steg 2

hela degen från steg 1

100 g vatten - kallt

50 g bovetemjöl

50 g potatismjöl

0.5 msk psylliumfröskal

Steg 3

hela degen från steg 1 + 2

500 g vatten - kallt

200 g bovetemjöl

150 g potatismjöl 

2 msk psylliumfröskal

1 tsk salt

bovetemjöl att strö över brödet

Sätt på 275* ugn, (du sänker till 225* efter halva tiden)

1 Steg 1: Blanda vildjäst, potatismjöl och bovetemjöl i en bunke. Arbeta degen i 5 minuter i degblandare eller assistent. Låt degen vila i en bunke täckt med plast i cirka 4 timmar.

2 Steg 2: Blanda samman degen från steg 1 med övriga ingredienser. Arbeta degen i 5 minuter med hjälp av degblandare med vinge eller med elvisp. Låt degen återigen vila i en bunke täckt med plast i cirka 4 timmar.

3 Steg 3: Blanda samman degen från steg 2 med övriga ingredienser. Arbeta degen i 5 minuter med hjälp av degblandare med vinge eller med elvisp. Låt degen vila i en bunke täckt med plast i cirka 10 timmar. Sätt ugnen på 275°. Forma degen till ett bröd och pudra bovetemjöl över det. Grädda i 30–40 minuter; sänk värmen till 225° efter halva tiden. Låt brödet svalna helt innan du skär i det.

KNÄCKEBRÖD

Om du gör knäckebröd, (som blir helt magiskt) så dela degen i ca 22-24 bollar, ca 63 g styck. Kavla med en kruskavel ut 3 bollar, så tunt det går (nästan) på ett bakplåtspapper. Pudra med bovetemjöl över bullen, så inte kaveln fastnar, det kan du sopa bort med bakpensel sen. Nagga med nagg eller gaffel, så de inte blåser upp sig. In i ugnen ca 13-15 min. När alla är gräddade, sänk värmen till 75* lägg alla knäckebröden på ugnsgaller, och ställ in i ugnen för att hårdna och eftertorka. Sätt gärna en trägaffel i ugnsluckan så fukten kan ta vägen nånstans. Eller öppna luckan då och då. När de är riktigt hårda, ta ut dem och låt svalna. Lägg i plåtburk med lock tex. Där det är luftigt.

POLARBRÖD

Gör samma som med knäcket men låt dem bara bakas i ca 5-7 min. Nybakat polarbröd där ghee smälter mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.

GRODDAT BOVETEBROD MED NÖTTER OCH FRUKT

Mums vilket gott bröd, saftigt och gott. Och tänk ni som äter ost. En god blåmögelost, kommer att ingå äktenskap och fira diamantbröllop i din mun. 

lite drygt 1,5 dl bovete, helt

1 dl potatismjöl
2 msk fiberhusk
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
2 msk linfrön, hela
2 dl torkad frukt, hackad, t ex , aprikoser dadlar och russin
1 dl Sötmandel, hackad
0,5 tsk salt
1 msk olivolja
3 dl vatten
Blötlägg och grodda bovetet ca 8 timmar. Skölj väl och låt rinna av i en sil. Låt det stå täckt ca 2 dygn i rumstemperatur. Skölj fyra gånger under tiden.
Sätt ugnen på 200°. Klä en 1-liters form med bakplåtspapper. Använd ca 3 dl av det groddade bovetet. Blanda med potatismjöl, fiberhusk, solrosfrön, pumpakärnor, linfrön, torkad frukt, sötmandel och salt.
Rör ner ner olja och vatten och blanda snabbt ihop till en fast deg.
Tryck ut degen i formen. Låt stå ca 30 min. Grädda mitt i ugnen
1 timme. Lyft försiktigt ut brödet ur formen med hjälp av papperet. Låt kallna på galler. Täck väl med handduk. Brödet ska stå några timmar innan det skärs upp.

PALEOBRÖD 1 limpa 

Ljust bröd som går att rosta, steka gyllenbrunt mm. 

10 ägg

100 g ghee eller kokosolja

1 dl kokosmjöl

1 dl jordmandelmjöl finns på nu3.se eller kanske kassavamjöl

2 msk potatismjöl

2 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175* och klä en 1-liters form med bakplåtspapper. Tag fram fettet i tid, så det blir mjukt. Blanda alla torra ingredienser. Vispa äggen så de blir vita och pösiga, och vispa i fettet. Häll i de torra ingrediensers via en sil, så de inte klumpar sig. Rör ordentligt, går tom att vispa med elvispen och häll sedan i smeten i formen. In i ugnen 55-60 min. Låt brödet kallna ordentligt innan du skär upp det. Styckfrys det gärna på bakplåtspapper på en bricka i frysen, innan du packar det. Då kan du ta ut så många du behöver sen.

 

 

Stekpannebröd, paleo

4 msk kokosolja

1,2 dl kokosmjölk, jag hade ingen tog kokosgrädde istället

1 stort ägg

1,2 dl jordmandelmjöl, det är ingen mandel utan en rotknöl, så den är AIP jag köper det på nu3.se (om du tål mandelmjöl, kan du ta det istället)

1,2 dl tapiokamjöl

2 msk fiberhusk

½ tesked salt

1 tesked bakpulver

Blanda de blöta ingredienserna väl, i en skål. Gör likaså med de torra. Sikta sen ner de torra i äggblandningen, och blanda väl. Låt stå och svälla lite. Gör platta kakor, och stek i torr keramisk panna. Om du använder gjutjärn, måste du steka i fett. Stek till vacker färg på båda sidorna. Låt svalna lite och njut sen med gott pålägg.

Hade många zucchini i landet, det brukar bli det. Och har läst om många som blandar det i smeten. Så kom denna kakan till, den är paleo för det är ägg i. Men gör gelatinägg, det går säkert lika bra.

 

MITT PALEO FRÖKNÄCKE 150˚

drygt 1 PLÅT, gör gärna dubbel sats, det gör jag, det blir ungefär 2,5 plåt

1 dl sesamfrö

1 dl pumpakärnor

1 dl solroskärnor

1 dl kokosmjöl eller mandelmjöl

1/2 dl hela linfrö

2 msk pofiber

1 msk husk

1/2 tsk salt

1/2 dl olivolja

2,5 dl kokande vatten

Sätt ugnen på 150°C.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ca 30x40 cm. Blanda fröer, kärnor, hampa, pofiber, husk och kokosmjölet, och rör i olja och vatten. Låt den stå och svälla ca 15 minuter.

Kavla ut den mellan två bakplåtspapper, ända ut i kanterna. Skär gärna ut vilken storlek du vill ha fröknäcket i, det är lätt att bryta isär sen. Grädda mitt i ugnen ca 1-1 1/2 timme. Jag tog ut mina efter 1 t och en kvart. Drag över bakplåtspappret med knäcket på ett galler och låt svalna. Bryt i bitar!

 

MINA KRISPIGA AIPKEX 200*

Kan göras stora eller små, eller som små trekanter, är jättegoda som tortillachips.

Lite som saltiner

4,5 dl kassavamjöl, jag hade ett rostat hemma, det har en helt annan konsistens. Så det ska jag absolut köpa mer av. Det blev godare, mitt köpte jag på Rawfoodshop.se  mycket rolig och bra affär, med massa skoj i.

1 tsk salt

Drygt 1,5 dl vatten, om du liksom jag har rostat kassavamjöl tag drygt 2 dl vatten

0,75 dl olivolja

Sätt ugnen på 200*. Blanda kassavamjöl och salt i en skål. Tillsätt vatten och olivolja, jag tog en mild olivolja från Zeta, samma som jag gör majonnäs med. Blanda noga, knåda med händerna, om det blir för torrt, tillsätt mer vatten, lite åt gången. Halvera degen och kavla ut mellan två bakplåtspapper. 1/2 mm tjock, kavla så tunt du kan, skär i lagom storlek. In i ugnen ca 20 min. Ta ut från ugnen och låt svalna, dela och låt torka på ugnsgaller. Var mycket mumsiga.