Mjuka och hårda kakor, söta och mumsiga

AIP / PALEO MJUK PEPPARKAKA 175˚

Den blir jättegod och saftig, och behöver inte frysas direkt. Testade även göra denna som chokladkaka. 

Och det blev lika gott det, recept på den nedan..
2 dl riven zucchini
2 mogna bananer
2 ägg, för AIP använd gelatinägg
3 msk honung
1/2 dl smält kokosolja
1 dl kokosmjöl
1 tsk bakpulver
2 msk carobpulver
2 tsk malda kryddnejlikor
2 tsk mald ingefära
2 tsk kanel

Sätt ugnen på 175˚ 
Dela zucchinin längs med och gröp ur kärnorna. Skala den och finriv den, mosa bananerna och blanda i. 

Rör i de två äggen, kokosolja och honung. Blanda kokosmjöl, bakpulver, carobpulver och kryddor. Sikta 

ner det i zucchinismeten, och blanda väl. Fodra en rund form med löstagbar botten med bakplåtspapper. 

Häll i smeten ställ in längst ner i ugnen. Låt stå 30 min, testa med en sticka så den är torr. Servera med 

ev lite lingon, sötade med lite honung eller utan, och Garant kokosgrädde. 

 

PALEO MJUK CHOKLADKAKA 175˚
2 dl riven zucchini
2 mogna bananer
2 ägg, för AIP använd gelatinägg
3 msk honung
1/2 dl smält kokosolja
1 dl kokosmjöl
1 tsk bakpulver
2 msk carobpulver
1,5 msk kakao
1 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 175˚
Dela zucchinin längs med och gröp ur kärnorna. Skala den och finriv den, mosa bananerna och blanda i.

Rör i de två äggen, kokosolja och honung. Blanda kokosmjöl, bakpulver, carobpulver och kryddor. Sikta 

ner det i zucchinismeten, och blanda väl. Fodra en 1- litersform med med bakplåtspapper i botten. Häll i 

smeten ställ in längst ner i ugnen. Låt stå 45-50 min, testa med en sticka så den är torr. Servera med 

Garant  kokosgrädde, färdigvispad i paketet.

 

PALEO RULLTÅRTA (eller DRÖMTÅRTA se nedan)
3 ägg
1,5 dl paleosocker jag tog kokossocker, björksocker ger en sådan isig smak. Men det kan man ta till Drömtårtan där kakaon tar över.
0,75 dl potatismjöl, är AIP
1 tsk bakpulver
Smörkräm
100 g ghee
2 dl lönnsirap
1 msk vaniljpulver
rivet skal och saften av 1 citron
1 st äggula
Sätt ugnen på 250 grader.
2. Vispa ägg och paleosocker pösigt.
3. Blanda potatismjöl och bakpulver, sikta ner och vänd in blandningen i smeten.
4. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
6. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper, som du har strött potatismjöl på. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt den kallna.
7. Till fyllningen vispar du ghee, och lönnsirap poröst. Tillsätt vaniljsocker och rör ner äggulan och citronzest och -saft.
8. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den. Låt tårtan ligga kallt en stund innan du skär upp den.
Du kan också fylla den med sylt och/eller bär. Om du tillsätter 2 msk kakao i smeten, får du en drömtårta, se bild två. Tag då bort citronen i fyllningen.

 

PALEO CHOKLADKAKA
12 färska dadlar
3 ägg
0,5 dl smält ghee eller kokosolja
1 dl kokosmjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en 1-liters form med bakplåtspapper, du kan också dubbla receptet. Den blir rätt låg men dubbla receptet om du vill ha högre kaka. Kör den längre i ugnen då, kolla med sticka.
Kärna ur dadlarna och kör dem tillsammans med äggen och kokosoljan i matberedaren eller mixern.
Blanda kokosmjöl, kakao, bakpulver och salt. Mixa ihop detta med äggen till en jämn smet.
Fyll formen med smeten och baka mitt i ugnen cirka 30 minuter.
Låt svalna och servera gärna med lite vispad kokosgrädde och kanske lite hallon.

 

Paleomuffins med lakrits och topping. 12 st
Muffins
12 dadlar, utan kärnor
3 ägg
1 dl mandelmjöl
3 msk kakao
2 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver
1-2 msk lakritspulver
1 tsk bakpulver
Glasyren
60 g mörkchoklad
40 g ghee eller kokosolja
2 tsk honung
1,5 dl kokosmjölk
2 tsk kakao
0,5-1 msk lakritspulver
Muffins
Sätt ugnen på 150*.
Mixa dadlarna i en matberedare eller mixer. Tillsätt äggen och mixa lite till. Blanda i resten av ingredienserna till kakan mixa till en jämn smet. Klicka ut smeten i muffinsformar. Baka i ugnen på 150 grader, ca 15 minuter. De ska känns fasta men kladdig i mitten. Låt svalna.
Glasyren
Smält fett, choklad o honung på låg värme. Rör i kokosmjölken när ingredienserna smält samman. Låt chokladsåsen bli kall (ställ i kylen) och rör om då och då. Efter ca 15 minuter bör såsen ha blivit till en kräm, rör då i kakaon och lakritspulver, ställ in i kylen igen en liten stund. Bred sedan på glasyren på muffinsarna när dem har kallnat och ställ dem i kylen en stund till innan servering.

 

PALEO ÄPPELSMULPAJ 200˚ i 20-25 min

3 st äpplen

3 dl mandelmjöl

2 msk ghee eller vilket fett du nu äter

3 msk kokossocker eller nån annan sötning du har hemma

1 tsk bakpulver

Kanel och björksocker blandat, eller vad du har för sött hemma

Gör så här:

Sätt ugnen på 200˚. Bottna en form med bakplåtspapper, gärna med löstagbar botten, smöra/olja in formens sidor. 

Skala äpplena och kärna ur dem. Skär dem i tunna skivor och lägg dem i formen. Strö över kanel- och sockerblandningen. 

Blanda mjöl, sirap, bakpulver och mjukt ghee till en smuldeg. Strö den över äpplena. .Grädda i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter.

Servera med vispad kokosgrädde, AIP/paleoglass eller vaniljsås gjord på kokosgrädde och vaniljpulver. Jag blandar kokosgrädden 

med lite honung, tycker det är godare.

RABARBERPAJ AIP (om man äter ghee, annars tar man kokosolja)

400 g rabarber

0,75 dl kokossocker lr björksocker

1,5 msk potatismjöl

ev 1 tsk kanel

Smuldeg

3,5 dl jordmandelmjöl

1 dl kokosflingor

1-2 dl kokossocker smaka dig fram

200 g ghee eller kokosolja

Ugn 200 grader

Tag fram fettet i god tid, skär rabarbern i 1/2 cm tjocka bitar, lägg i pajform. Blanda socker, potatismjöl och ev kanel.  

Strö över rabarbern. Lägg ghee, jordmandelmjöl, kokosflingor och kokossocker (eller björksocker). Finfördela allt ev 

med en elvisp. Fördela smuldegen över rabarbern. Grädda i ca 25 min till gyllene färg.

 

 

Kakor hårda