Kött

KUKU WA KUPAKA 4 port
Kokoskyckling från Kenya
600 g kycklingfilé (egentligen en hel kyckling, som delas i portionsbitar)
1 gul lök
1 röd chilipeppar, inte AIP
1-2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1/2 tsk riven ingefära
1 tsk curry, inte AIP
1 tsk salt
1 tsk sötning tex kokossocker
1 tsk rivet citronskal
1 msk tomatpuré, inte AIP
2 dl kokosmjölk
2 msk hackad persilja
Skär filéerna i lagom storlek. Skala och hacka löken och vitlöken. Dela chilin på längden, skrapa ur kärnorna, och skär chilin i tunna strimlor.
Hetta upp oljan till medelvärme i en gryta. Lägg i lökarna, chilin, ingefära, curry, salt och socker. Rör om och fräs allt i en minut. Lägg i kycklingfiléerna och låt gå på båda sidor en stund.
Lägg i citronskal, tomatpuré och kokosmjölk, jag tog hela burken, alltså mer än 2 dl. Lägg på locket och låt puttra i 25-30 min. Strö över persilja.
Servera med lämpligt tillbehör. Jag tog kokt bovete.

 

BENBULJONG

3 hönor á ca 800 g, jag har lyckats få tag på fryst höna på Willys

Får ni inte tag i hönor, så spara skrov och ben från de middagar ni äter. Eller koka kycklingar, men då ska de inte koka lika länge, 50-60 minuter. Sen kan du med fördel använda köttet i din kycklingsoppa.

3 liter vatten

Saften av en citron

3 msk äppelcidervinäger

Svartpeppar

Några lagerblad

Lägg i hönorna och koka upp, skumma eventuellt om det behövs. Lägg sedan i resten av ingredienserna. Låt sjuda i två timmar. Tag då upp hönorna, och ta av allt kött, det använder du i din kycklingsoppa. Lägg tillbaka skrov, allt ben, brosk och skinn. Med andra ord allt som inte är ätbart. Låt detta sjuda minst fyra timmar till. Häll av buljongen genom ett durkslag och låt den svalna. Jag fryser in i 2,5 dl formar, sen kan man bara plocka ut om man vill använda till gryta, soppa eller bara ta en kopp ljuvligt, välgörande buljong.

 

UGNSGRILLADE KYCKLINGKLUBBOR AIP

Jag gör alltid typ två paket med kycklingklubbor, tar en till middag och fryser in resten när de svalnat. Toppen att ta fram om du är extra dålig nån dag, eller om du har bråttom. Här är mitt recept på goda kycklingklubbor, med härligt krispigt skinn. Mums!

225* 40-45 min, du vet naturligtvis hur viktigt det är att kycklingen är genomstekt, och att du rengör allt som kommit i kontakt med den mycket noga. Jag går tom så långt att jag har tunna gummihandskar på mig. Det är pga min sjukdom Morbus Addison.

2 paket kycklingklubbor

25 g ghee eller kokosolja eller ev olivolja

2 msk mrs cheng mushroomsoja, den är AIP

Salt och peppar

Sätt ugnen på 225* Lägg de helt tinade kycklingklubborna på galler med långpannan under. Smält försiktigt fettet, så det inte blir för rinnande, det är lättare att pensla på då. Blanda i mrs chengs soja, salt och peppar. Pensla det överallt på kycklingen, lägg med skinnsidan upp. Sätt in allt i mitten av ugnen, låt gå i 40-45 min, det står 35 min på Kronfågels sida, så testa gärna det. Jag är livrädd för att bli sjuk så jag tar det säkra före det osäkra.  Pensla gärna en gång till i mitten av tiden. Kolla genom att sticka en sticka i det tjockaste stället, närmast benet, om vätskan är klar när den kommer ut. Ät upp en till middag kanske, och styckfrys resten, så är det bara att ta ut en sedan. Om du är för dålig för att orka göra middag eller om du har bråttom.

 

Premiär för grishjärta. Vilket gott och härligt kött. Mört och fint, men måste ju skära bort bindväv o.d. Blev nästan som nötkött
Receptet kommer från Svenskt kött, och heter:


Stekt grishjärta på rödvinskokta grönsaker. 4 port
500 g grishjärta, 2 ̶ 3 st
1 ½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Rödvinskokta grönsaker:
2 morötter, fint tärnade
4 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 tsk timjan, torkad
2 msk olivolja
1 dl vatten
12 körsbärstomater, grovt hackade, inte AIP
1 msk tomatpuré, inte AIP
100 g rökt eller lufttorkad skinka, strimlad
1 dl rött vin
salt och malen svartpeppar

Till servering:
½ påse rucolablad (ca 35 g)
Skölj hjärtana genom att lägga dem i en skål med kallt vatten i kylen 1 timme. Skölj av igen under rinnande vatten. Skär köttet i bitar och skär bort bindväv och eventuellt blod som kan finnas kvar. Strö salt över köttbitarna och låt dem ligga framme i rumstemperatur i ca 30 minuter.

Rödvinskokta grönsaker:
Fräs morötter, lök, vitlök och timjan i olja i en stekpanna tills löken är mjuk och genomskinlig. Lägg över grönsakerna i en traktörpanna, häll på vattnet och sjud tills morotsbitarna mjuknat och vattnet kokat in. Tillsätt hackade tomater, tomatpuré och skinka, och fortsätt att fräsa i ca 5 minuter. Tillsätt vinet och låt puttra 2 ̶ 3 minuter. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.
Krydda köttet med peppar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek köttet hastigt på hög värme. De ska vara gyllenbruna på utsidan och svagt rosa inuti.
Servering:
Lägg upp den varma grönsaksröran på tallrikar, strö på rucolablad och lägg på köttbitarna. Servera med nåt bröd.

 

KYCKLINGFÄRSBIFFAR MED MANGOSALSA OCH GRÖNSAKER

Kycklingfärsbiffar
0,5 st gul lök
2 st vitlöksklyfta
500 gram kycklingfärs
2 krm chiliflakes, ibte AIP
0,5 kruka färsk koriander
0,5 st lime, skal och saft
2 tsk japansk soja tex Renée Voltaires Coconut aminos
3 krm svartpeppar, malen
1 tsk salt
1 msk olivolja
Mangosalsa
225 gram fryst mango, tinad
0,5 st lime, skal och saft
2 krm chiliflakes, inte AIP
1 krm salt, efter smak
Tillbehör
Jag tog en grönsaksröra med morötter, squash och lite annat till. Plus:
75 gram gröna bönor
0,5 st gurka
0,5 msk sesamolja
1 krm salt, efter smak
0,5 kruka(or) färsk koriander

 

Kycklingfärsbiffar:
1. Skala och finhacka lök och vitlök.
2. Blanda med färsen i en bunke och tillsätt chiliflakes, finhackad koriander, skal- och limesaft från en 1/2 lime, soja, peppar och salt. Blanda om ordentligt och forma 8 biffar.
3. Hetta upp en stekpanna med olja och stek färsbiffarna på medelhög värme på båda sidor ca 5-7 min.
Mangosalsa:
1. Lägg den tinade mangon i en bunke. Riv i limeskal och pressa i saft från en 1/2 lime.
2. Mixa ihop till en slät sås med hjälp av en stavmixer. Krydda med chiliflakes och en nypa salt.
Tillbehör:
1. Koka de gröna bönorna. Dela gurkan på längden och gröp ur det vattniga med en sked.
3. Skär gurkan i smala strimlor. Blanda med bönorna, sesamoljan och en nypa salt.
4. Lägg upp på ett fat tillsammans med kycklingbiffarna. Skölj och grovhacka koriander och strö över. Servera mangosalsan till.

 

Mina Paleo köttbullar 
800 g nötfärs
1 stor gul lök
1 dl rostat kassavamjöl, köps på Rawfoodshop.se
2,5 dl vatten
2 ägg, skippa äggen vid AIP, gör 2 gelatinägg istället
Salt och peppar 
Finhacka löken och stek i extra mild olivolja eller ghee tills den fått LITE färg och är mjuk. Låt den svalna.
Blanda kassavamjöl med vattnet och låt stå och svälla i ca 5 min. Blanda nötfärsen med det svällda kassavamjölet, äggen, den avsvalnade löken, salt och peppar. Blanda väl till en jämn smet.
Trilla köttbullar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Jag fick 62 st. Grädda i 225 grader ugn tills köttbullarna fått fin färg, ca 8 minuter. Vänd på dem och stek i ca 8 min till, kolla så de får fin färg. Använd gärna både varmlufts- och grillfunktionen om det går, annars bara varmluft.

 

Fläskpannkaka Paleo (AIP om du gör gelatinägg)

lite ghee eller kokosolja
1 pkt bacon (eller fläsk)
1 banan
4 ägg
1 dl kokosmjölk
1/2 dl jordmandelmjöl
Sätt ugnen på 175*, smält fettet och häll i en ugnsfast form. Strimla baconen, och lägg i. In i ugnen tills de blir stekta.
Gör under tiden smeten. Mosa bananen och vispa i äggen. Blanda mjölk och mjöl och vispa i. Häll över baconen, när de är klara. In i ugnen mellan 20-25 min, tills den får färg. Servera med AIP-lingonsylt,