Vegetariskt och smårätter av grönsaker

Finsk kålrotslåda jättagod AIP, och lik originalet 
1 kg kålrötter (1 kg motsvarar ca 2 stora kålrötter)
2 dl kokosflingor 
1 burk kokosgrädde 
1/2 dl honung
1/2 dl lönnsirap 
1 1/2 tsk mald ingefära 
1 msk salt 
vitpeppar 
Gelatinägg:
4 msk kallt vatten
1 msk gelatin
1. Sätt ugnen på 175°C. Skala kålroten och skär i bitar. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i kålroten, låt den sjuda i ca 40 min. Känn med en sticka så den är mjuk. . Rosta under tiden kokosflingorna i en torr stekpanna på svag värme. Häll kokosgrädden i en skål, blanda ner de rostade kokosflingorna, låt stå och svälla.
När kålroten är klar häll av vattnet, men spara det, ifall du vill späda moset senare. Mixa eller mosa kålroten. Blanda kokos/kokosgrädden, kålrotsmoset, honung, sirap samt mald ingefära, vitpeppar och salt. 
Gör gelatinägget så här:
Häll i 4 msk kallt vatten i en liten kastrull, sprinkla över 1 msk gelatin. Låt stå en stund. Sätt sedan kastrullen på svag värme och låt gelatinet smälta. När det smält, tag av kastrullen från värmen och vispa kraftigt tills det blir helt skummigt. Vänd ner gelatinägget i kålrotssmeten. 
Späd ev med spadet till lös konsistens. Häll massan i en ugnssäker form.
Strö över kokosflingor och mönstra ev ytan med en gaffel. Lägg några klickar ghee ovanpå och grädda lådan i 1 1/2-2 timmar, beroende på om man har en hög eller vid form. Lådan kan frysas.

 


BUTTERNUTPUMPASOPPA  AIP KETO 

Otroligt god soppa, har aldrig ätit butternutpumpa förut, men det var en mycket god smak, lite nötig. Jag har också skurit den i bitar och rostat den i ugnen, penslad med olivolja, slt och peppar och lite gärna färska timjankvistar.
1 kg butternutpumpa, skalad och skuren i 3 cm stora kuber
1 st röd lök(ar), mellanstor, hackad
1 bit(ar) ingefära, 4-5 cm, hackad
ca 1/2 l benbuljong
400 ml kokosmjölk
salt
peppar
olivolja, till stekning
krämig kokosmjölk, till dekoration
jag stekte upp lite hackad bacon att strössla över
1. Hetta upp lite olivolja i en stor kastrull. Lägg i löken och ingefäran. Låt fräsa tills de är mjuknat.
2. Lägg i squashkuberna och fräs i 3-5 minuter. Häll på buljongen, koka upp och låt sjuda i ca 20 minuter tills squashen är mjuk.
3. Om du har för mycket vätska kvar i kastrullen, det ska bara täcka squashen, ta ur lite med en soppslev.
4. Häll i hälften av kokosmjölken. Mixa den med en handmixer eller om du vill hälla den i matberedaren eller blendern/mixern. Häll lite krämig god kokosgrädde på toppen. 

 



 

SÖTPOTATIS  Ugnsbakad AIP PALEO
Något som jag verkligen gillar är sötpotatis. De kan göras på olika sätt. 

Dela den på längden, lägg på ugnsgaller, pensla snittytan, med olivolja eller liknande, strö på flingsalt och in i ugnen. 200'C i ca 20-25 min, tills den är mjuk. Går även att göra i mikron på samma sätt. Köp några stycken och gör samtidigt, styckfrys dem och värm bara upp sen, lika goda som nygjorda. Bara plocka fram om du är sugen eller har bråttom

 

Rostad vitlök i ugnen

Tag en hel vitlök, skär av toppen. Ställ in i ugnen och rosta tills den är mjuk som puré. Den blir otroligt god, mild och söt. Mosade ner den i olivolja och hade som en slags sås. Pröva, det var jättegott.

 
Mos av olika rotfrukter, tex sötpotatis, palsternacka, kålrot, morot mm
Skala den och skär i småbitar, kokas i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Mosa med en potatisstöt eller liknande. Om ni vill sä tillsätt lite ghee eller smör och koksmjölk.